Home » Over 't Zjuuste Spoor » Ons energieverbuik

Een oud gebouw klimaatneutraal krijgen is niet vanzelfsprekend. Een EPC waarde van 250 is niet zo slecht, maar het kan en moet veel beter.

Elk investering die we doen is gebaseerd op een kosten-baten analyse. Er wordt wel eens beweerd dat alleen de happy view zich een groen imago kunnen aanmeten. Maar elke vermindering in het energieverbruik brengt op. Investering en besparing gaan hier hand in hand en zo proberen we onze energie-voetafdruk te verlagen. Alles kan natuurlijk niet in één keer.

Wat hebben we al gedaan.

Dakisolatie was er, maar niet voldoende. Een zoldervloerisolatie is nu toegevoegd. De terugverdientijd ligt ongeveer op tien jaar.

De stookolieketel van 24 jaar vervangen kost geld. We hebben ze vervangen door twee hoog-rendement gasketels. De besparing wordt geraamd op 50% van het energieverbruik. Gas blijft natuurlijk een fossiele brandstof en is niet de uiteindelijke oplossing. Maar de CO2 en fijnstof uitstoot ligt wel een pak lager. Dus, alweer een win-win operatie.

Wat kunnen we nog doen?

Het was de bedoeling dat een deel van onze elektriciteitsbehoefte zou gedekt worden via de aanmaak van waterstof via de gasketels. Dit zou tot 5000 kilowattuur aan stroom opgeleverd hebben. Met een investering van 8000 euro en een extra jaarlijkse gasverbruik van 200 € konden we 1400 € aan elektriciteit besparen. Tel uit de terugverdientijd. Maar de instanties begonnen plots moeilijk te doen en trokken de licentie (voorlopig) in van deze oplossing.

 

De volgende stap zou het leggen van zonnepanelen kunnen zijn, maar daar het dak zich daar niet toe leent, is dit iets moelijker te realiseren. Zonnedelen via de buren? Dat wordt een volgend projectje.